Esküvői fotós tippek, esküvői fotózás kisokos

Miről szól ez a bejegyzés?

Fotósként nagy kedvencem az esküvői fotózás, hiszen nem is álmodhatnék jobbat egy szép esküvőnél, ahol egyetlen napon hihetetlen sok öröm és érzelem költözik be a képeim világába.

Tudom, hogy most éppen egy fotóst kerestek, hiszen ezért is olvassátok az oldalamat, és tudom azt is, a fotós csak az egyik szolgáltató, akit ki kell választani. Nem könnyű feladat összeszervezni mindezt.

Az alábbi írásom azért született, mert segíteni szeretnék nektek abban, hogy jobban el tudjátok dönteni, valójában mire is van szükségetek. Az esküvői fotózás egy nagyon összetett terület, ezért összeszedtem nektek a legfontosabb esküvői fotótémákat és az ahhoz kapcsolódó tippjeimet azért, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az esküvőtök napjának megörökítése.

Esküvői fotózás

Készülődés fotózása

A smink, a frizura, a menyasszonyi ruha, a menyasszonyi cipő, és az egyéb kiegészítők. A készülődés során ezek a főszereplők.

A menyasszonyi ruha és a menyasszonyi cipő az első felvonás főszereplője. Keresünk egy szépen megvilágított és nem utolsó sorban egy a ruhával jól harmonizáló helyet és ott fellógatva egy fogasra elkészítem a ruhás képet. Itt akár egy ablakkeret is lehet a háttér, ugyanis a hátulról érkező lágy fény nagyon szép hatást eredményez.

Ezután jön a menyasszonyi smink fotózása. A titok, hogy a smink elkészülését követően készítjük el a sminkes képeket, ugyanis a félig kész smink azért nem szokott olyan jól kinézni. Ekkor meg szoktam kérni a sminkest, hogy az utolsó simításokat tegye meg a sminkes ecsettel vagy szempilla spirállal. Ezeket rendben lefotózom. Ezután készíthetünk hajlakkfújós képet, amelyet hátulról megvilágítok. A kifújt permetfelhő hátulról megvilágítva nagyon érdekes hatást kölcsönöz a képünknek. Ez az egyik kedvenc esküvői fotó témám. 

Ezután következik a teljesen felöltözött menyasszony önálló fotózása. A képeim általában a különböző kellékeknek felvételéről szólnak. A fülbevaló, a nyaklánc, a parfümös üveg használata lesz az első téma. Ezek a képek mesélik el a készülődés egyes mozzanatait. Ezek után pedig a ruha egyes részleteiről készítek képet, hátulról és elölről is, azért, hogy ne csak az emlékezetünkben maradjanak meg ezek a részletek. Amint ezeken is túl vagyunk, jöhetnek a teljes alakos portrék. 

Amennyiben terveztetek a koszorúslányokkal bulizós illetve lánybúcsús képeket, akkor ezeket a készülődés és a tökéletes smink elkészülése után kapjuk lencsevégre. A harmonizáló ruha nagyon fontos, ehhez teljesen megfelel akár egy egyszínű köntös is. 

Ne feledkezzünk el a vőlegényről sem! Ha a barátok és testvérek kéznél vannak, akkor olyan készítünk képeket, ahol az öltözködésben aktívan segítenek, feladják a kabátot, megigazítják a nyakkendőt.

A készülődés végén természetesen a vőlegényről is készülnek önálló porté-fotók.

Fotók az örömszülőkkel és testvérekkel a ceremónia előtt

A készülődés után ha a szülők és testvérek is jelen vannak, akkor egy meghitt családias fotósorozatot készítünk. Ebben a fotósorozatban megörökítem az örömapa és örömanya első találkozását az új menyasszonnyal. Ezután jöhetnek a szülőkkel, külön a testvérekkel és ezután a közös képek készítése. Nem kell ugye mondanom, hogy a család nagyon nagy becsben fogja tartani ezeket a fényképeket?

A menyasszony és vőlegény első találkozásának fotózása

Sokan szeretnének erről egy pár fotós sorozatot az esküvő fotózás során. Nem véletlen, hiszen szenzációs képsorozat szokott készülni az első találkozásról! Ezeken a képeken az arcokon látható érzelmekre fókuszálunk.

Ahány pár annyi szokás, így a döntés a tiétek, hogy a vőlegény láthatja-e a ceremónia előtt a menyasszonyt. Abból a szempontból kicsit jobb döntés, ha a ceremónia előtti időpontra időzítjük, mert így kiválaszthatjuk a helyszínt és jobban megkomponálhatjuk a képeket.

A ceremónia

Az egyik kedvencem ez a része az esküvői fotózásnak, mert ez az egyik olyan helyszín, ahol a legtöbb érzelem tetten érhető. Fotósként folyamatosan változtatom és keresem azt a helyet, ahonnan a legjobb képek készíthetők, figyelve arra, hogy ne zavarjam a eseményeket. Készítek képet a bevonulásról, arról ahogy az ifjú pár egymásra tekint a bevonulás után. Ezek nagyon érzelemmel telített pillanatok szoktak lenni. Az ünnepi beszéd alatt folyamatosan fotózom a vendégeket, a párt és a szertartásvezetőt. Szinte vadászom az érzelmes megnyilvánulásokra. Szeretem megörökíteni a könnyező szülőket, barátnőket. Egy papírzsebkendő a kézben is hatalmas jelentést hordoz magában. Szeretem ezeket a részleteket.

A gyűrűhúzás, az első hitvesi csók és a gratuláció is megörökítésre kerül. Ezután szoktunk megörökíteni a csokordobást is, ami sokszor elég viccesre sikerül. Van aki meg sem mozdul, de van aki mint egy szuperhős vetődik a csokor után. Külön tetszeni szokott a győztes hölgyről készült kép, amikor önfeledten mutatja a násznépnek az új szerzeményét.

Vendégek, akik egy mobiltelefonnal fotósnak állnak

Sajnos sokszor előfordul, hogy a násznépben van olyan vendég, aki mindenképpen meg akarja örökíteni valamilyen eszközzel az eseményeket. Az egyik probléma ezzel, hogy a képeken olyan vendégeket látunk majd, akik mobilt vagy más képrögzítő eszközt tartanak az arcuk elé, a másik és sokkal nagyobb probléma, ha belépnek a profi esküvői fotós és az ifjú pár közé és ezzel akadályozzák a fotózást. Én úgy gondolom érdemes ezt előre tisztázni a vendégekkel, ugyanis nem azért fizettek egy profi fotósnak, hogy az ne tudja elkészíteni a megrendelt képeket. 

A legjobb, ha előre megkértek mindenkit, hogy lehetőleg ne fényképezzenek a szertartás alatt. Akár egy figyelemfelhívó táblát is készíthettek ebből a célból. Higgyétek el! Megéri az erőfeszítés és nekünk is sokkal könnyebb dolgunk lesz.

A násznép

A ceremónia után elkészítjük a csoportképeket. Ezt azért célszerű ekkorra időzíteni, mert van aki csak a ceremóniára hivatalos és azután már tovább is állna. Szerintem mindenki azt szeretné, hogy az összes vendég szerepeljen a fotókon. Nagy segítség ha a vőféllyel vagy a ceremóniamesterrel ez a részlet egyeztetve van, mert akkor ő is segíthet összetartani a násznépet.

Miután elkészítettük a csoportképeket, jöhetnek a képek a közeli és távoli rokonokkal, barátokkal és jó ismerősökkel. Célszerű előre összeírnotok, hogy kivel szeretnétek mindenképpen fényképet és ezt a listát adjuk át a ceremóniamesternek is. Én a legjobb tudásom szerint próbálok mindenkit megjegyezni, de az a biztos, ha ebben ott a helyszínen segítetek nekem.

A csoportképek készítésekor is érdemes arra figyelnünk, hogy más fotós lehetőleg ne legyen a háttérben, mert akkor biztosan lesz valaki, aki a másik kamerába néz a képek készítésekor.

Esküvő helyszín és dekoráció

Tudom, hogy a helyszín és a dekoráció megálmodása és kiválasztása nagyon sok energiát igényel. Ez időben és ráadásul pénzben is mérhető. Mint profi esküvői fotós, fontos feladatomnak tartom az is, hogy a komplett helyszínt és az azt díszítő dekorációt megőrizzem nektek a képeim segítségével. Ezeket a képeket a helyszín első megtekintésekor fogom elkészíteni, ehhez elegendő 5-10 perc a számomra.

Gyűrű és a menyasszonyi csokor fotózása

A gyűrűk is nagy figyelmet kapnak tőlem. Gyűrű nélkül nincs esküvő, gyűrűs kép nélkül viszont nincs esküvői fotóalbum sem! Ezek a fotók gyorsan elkészíthetők.

Lakodalom fotózása

A lakodalom már a vidám hangulatnak és a táncnak ad leginkább teret. A lényeges események és mozzanatok itt is megörökítésre kerülnek. Az első tánc, a tortavágás az ellopták a menyasszony és még sok egyéb esemény kerül profi módon a képekre. Nagy figyellmet fordítok arra, hogy a helyszín hangulata, a megvilágítás meg legyen örökítve. Úgy gondolom, hogy nem véletlen, hogy hangulatvilágítást rendeltek a szolgáltatóktól, szerintem ezt is viszont szeretnétek látni a képeken. Az este folyamán mindig ott vagyok a közeletekben azért, hogy készültségben legyek. Körülbelül a menyecsketáncig szoktam maradni, de ha van rá igény, akkor egyedi megbeszélés alapján tovább is a rendelkezésetekre tudok állni.

Kreatív esküvői fotózás, az esküvői fotós kedvence

Az egyik kedvencem a kreatív fotósorozat készítése. Ekkor készül el általában a kedvenc esküvői fotó. Nagyon sok időt szenteltem annak megismerésére, hogy az emberekről hogyan lehet a legelőnyösebb képet készíteni.

A fotózási helyszín kiválasztásához egy pici tanácsot szeretnék adni. A helyszín akkor tökéletes, ha letisztult és egységes stílusú, ugyanis ekkor tudom a legjobban a képeimen az ifjú párra vonni a figyelmet. Akkor sem esek kétségbe, ha nem ideális helyszínen fotózunk, ugyanis bárhol található egy fal, egy ablak vagy akár egy szép bokor ahol tudunk szép képeket készíteni.

A fények segítségével érdekessé tudom tenni a nem érdekes helyszíneket is. Ezeken a képeken a legfontosabbak Ti vagytok! Nagyon szeretem a páros fotók készítését, amelyeket megtöltünk szeretettel és sok vidámsággal. Fontos tudnotok, hogy erre a fotózásra mindenképpen elegendő időt kell szánni. Ha van idő, akkor jobb képeket tudunk készíteni, jobban be tudom állítani a világítást, megtaláljuk a legelőnyösebb beállásokat.

Sok fotóstól azt hallom, hogy nem szeretik az pózoltatást, inkább a természetességre törekszenek. Sajnos a természetes beállás nem mindig előnyös a fotózásnál. Pici korrekcióval hatalmas különbséget lehet a képeken létrehozni. Én ebben tudok a segítségetekre lenni. Valójában nem erőltetett pózoltatásról van szó, ahogy szokták ezt emlegetni, hanem egy olyan segítségről, ami még dekoratívabbá tesz benneteket a képeken.

A jegyes fotózás is érdekel?

Ha már képben vagytok az esküvő fotózás témakörében, és még nem volt meg a jegyes fotózásotok, akkor ajánlom figyelmedbe a hogy zajlik a jegyes fotózás című bejegyzésemet is.