Miért jó a jegyes fotózás?

Csodaszép képekkel gazdagodtok

Mi másért készítenénk jegyes fotókat? Ki nem szeretne minőségi képeket, ahol életük szerelmével együtt szerepel? A szerelem és meghitt pillanatok megörökítése a legfőbb feladatunk egy ilyen fotózáson. Általában kitűzünk egy helyszínt, kitalálunk egy hozzátok illő sztorit és már indulunk is fotózni. 🙂 Lehet ez piknikezés, séta az óvárosi negyedben, vagy akár egy kávézós beszélgetés egy kávéházban. A lehetőségek határtalanok.

Megismerjük egymást és ez nekünk kedvez majd az esküvő fotózáson

Az jegyesfotózás során egy kicsit megismerhetjük egymást, az együtt eltöltött pár óra során kicsit betekintést nyerhetek abba, hogy nektek mi a fontos azaz mire figyeljek majd oda a továbbiakban.

A jegyes fotózás arra is jó, hogy megismerjétek a fotózásom stílusát és menetét

A fotózásoknak megvan a maga menete és módszerei. Van akit zavarni szokott, ha a fényképész megkéri őket arra, hogy hogyan álljanak, hogyan tartsák a kezüket és merre nézzenek. Bizony sokszor egy pici korrekció nagyon sokat javít az elkészült képeken. Kell egy kis idő, amíg az is hozzászokik ehhez, aki még nem vett részt ilyen fotózáson. De ne feledjétek, hogy ennek a célja nem más, mint hogy a lehető legjobb, legszebb kép készüljön rólatok. Erről bővebben majd a pózok oldalon olvashattok. Erről részletesen írni fogok.

A jegyes fotózás időpontját milyen napszakra időzítsük?

Mindig azt szoktam mondani, hogy a tűző napsütés nem ideális. A hunyorgás, durva árnyékok nem tesztnek jót a képnek. A reggeli és a délutáni órákat javasolom. Úgy célszerű időzíteni, hogy a fotózás érintsen olyan időszakot, amikor a nap alacsonyan van, mert akkor szenzációs képeket lehet készíteni.

Milyen ruhában gyertek? Mit viseljetek a jegyes fotózás során?

Sokszor az egyszerűbb az jobb. Az egyszínű felsők és alsók letisztult képeket eredményez. Farmer és a fehér ing és póló kombináció az mindig nyerő. A tarkabarka felsőben jöttök, akkor az picit elveszi a figyelmet az arcról. A vidám színek életet visznek a képekbe, így az is jó választás lehet. A végső döntést úgyis nektek kell meghozni, hiszen a Ti ízlésvilágotoknak kell, hogy megfeleljen a kiválasztott öltözet. A legfontosabb pedig, hogy ha tehetitek, akkor hozzatok több ruhadarabot a fotózásra!

Hova menjünk fotózni?

Kimehetünk a természetbe, szeretem az ösvényeket, réteket. Ha a vízpart a kedvencetek akkor ellátogathatunk egy horgásztóhoz vagy akár egy folyópartra is. Rossz idő esetén mehetünk stúdióba vagy valamilyen zár térbe, ahol fotókat tudunk készíteni. Nem is gondoljátok, hogy mennyi fotózásra alkalmas helyszín van körülöttünk.

Meddig tart a fotózás?

Én azt javasolom, érdemes minél több időt rászánni. Az egy óra is elég lehet, ha csak pár képben gondolkodunk. A tapasztalatom az, hogy kell egy kis idő, amíg mindenki feloldódik és felveszi a fonalat. Ez nagyon fontos a képek szempontjából, mert nagyon látszódik a képeken, ha valaki feszélyezve érzi magát. A lényeg, hogy ha tényleg jó képeket akarunk, akkor kell az idő.

Kell-e félni a fotózástól?

Nem! Sőt! Sok embert hallottam már azt mondani, hogy rólam nem lehet jó képet készíteni! Szerintem ez az egyik nagy fékező erő, amikor a fotózást tervezgetjük. Mindenkiről lehet jó képet csinálni! Elárulom nektek, hogy én azért képeztem és képzem még a mai napig, hogy a lehető legjobb tudjam készíteni az emberekről. Ennek vannak módszerei, ha gondoljátok szívesen kifejtem nektek.

Én mivel készülök a fotózásra?

A helyszínnel kapcsolatban:

Rengeteg dologgal. Előre eltervezem a helyszín adottságaiból, hogy milyen képeket készítek. Ha a helyszín ismeretlen a számomra, akkor megpróbálok fotókat szerezni az adott helyszínről. Ha nincs rá lehetőség, akkor a helyszínen fogok improvizálni. Az utóbbi picit időigényesebb, mert körbe kell sétálni a helyszínt, de ez sem ront semmit a képeinken.

Veletek kapcsolatban:

Összeszedem azokat a beállításokat, amelyek a létszámnak és alkatnak megfelelő. Nem szeretek a helyszínen gondolkodni azon, hogy milyen képeket készítsünk még. Jobb felkészülten és tervekkel érkezni, mert akkor minden zökkenőmentesebben megy.

Felszereléssel kapcsolatban:

Még előző nap összerakom a fényképezőgépeket és objektíveket a munkához. Ha van rá lehetőségem, mindenképpen viszek magammal vakut is, mert a megvilágítás nagyon fontos dolog a képeken. Én amit állandóan keresek a képen az nem más mint a fény a szemben. Tudjátok! Mint a stúdióban készült képeknél! Ha lehet, akkor így kell elkészíteni a képet, mert sokkal életelibbé teszi a szemeket.

Ti mivel készüljetek a fotózásra?

Az ideális, ha vidáman és kipihenten érkeztek. Ne úgy gondoljatok a fotózásra, mint valami komoly megmérettetésre! Legyetek vidámak, pozitívak és a legjobb, ha úgy tekintetet a fotózásra, mint egy jó bulira. Ha véletlen rossz kép készülne, az úgysem fogja nyomni a lelketek, hiszen repül a kukába. 🙂 A jó sikerült képek meg feledtetnek mindent! Higgyétek el! Megéri!

Mikor kapjátok meg a képeket?

Ez változó, de a legrövidebb idő az egy hét szokott lenni. A képek feldolgozásával el szokott menni még pár munkaóra.

Milyen utómunkát végzek a képeken?

A színeket korrekciózom. Nekem nagyon fontos, hogy az átadott fotósorozatomon a színek egységesek legyenek. Ez azt jelenti, hogy ne legyen az egyik képen a fehér ruha kék, a másikon meg sárga. Sok ilyen fotót szoktam látni és engem nagyon zavar.

Retusálás: A bőrhibákat, ráncokat minimalizálom. Előre egyeztessük, hogy a retusálás mire terjedjen ki, azaz mit távolíthatok el a bőrről és mit nem. Ez olyan mint egy jól fedő smink. Arra törekszem, hogy minél természetesebb maradjanak  a képek.

A lényeg, hogy nem végzek a képeken alakformálást! Az hatalmas munka, hiszen az egész fotósorozatot egységesre kellene alakítani. Egy képnél csak fél óra munkát számolva egy 10 képes sorozatnál már 5 óra munka lenne. Ha erre van igényetek, akkor az külön díjazásért van lehetőség.

Ha tetszik az interneten egy fotó, olyat tudunk-e készíteni?

Természetesen! Minél jobb és érdekesebb a kiválasztott kép, én annál jobban örülök a kihívásnak. Ilyen esetben egyeztessünk arról, hogy az én eszközeimmel meg tudom-e a képet csinálni és ha a válaszom igen, akkor lesz egy ilyen képetek!